BIO Kurkuma v prášku
- imunita a nervový systém
- játra, krev, kůže, dýchací cesty
- velké balení
- Výrobek je skladem
- Datum minimální trvanlivosti: 01/08/2026
- Odešleme dnes!

Kurkuma (Curcuma longa) je tropická rostlina z čeledi zázvorníkovitých, pocházející ze jižní Asie, zejména z Indie. Již tisíce let je nedílnou součástí každodenního života - v kuchyni, léčitelství a ajurvédě.
Díky svým mnoha prospěšným účinkům a charakteristické žluto-oranžové barvě je známá také jako "zlaté koření". Nejcennější částí rostliny je její podzemní hlíza neboli kořen, ze které vzniká kurkuma v prášku, který lze snadno začlenit do moderní stravy.
Kurkuma je známá svými mnoha blahodárnými účinky na tělo a celkovou pohodu. Ovlivňuje mimo jiné:
Kurkuma ve formě prášku je všestranná a snadno použitelná - její jemná teplá, zemitá a lehce pikantní chuť obohacuje nejrůznější pokrmy. Můžete ji použít v omáčkách, polévkách, marinádách, zeleninových jídlech, rizotech, smoothie nebo teplých nápojích, jako je oblíbené "zlaté mléko".
Kurkuma je kromě kulinární hodnoty také nezbytnou součástí vyváženého životního stylu. Doporučována je především v zimních měsících nebo v obdobích zvýšené zátěže, kdy tělo potřebuje dodatečnou podporu.
Průměrná výživová hodnota | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1424 kJ / 341,7 kcal |
Tuky | 2,56 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,15 g |
Sacharidy | 49,3 g |
- z toho cukry | < 0,5 g |
Vláknina | 21,9 g |
Bílkoviny | 8,42 g |
Sůl | 0,49 g |
Hodnoty se mohou lišit v závislosti na přírodních surovinách.
Složení: 100% kurkuma (Curcuma longa) v prášku z certifikované ekologické produkce. Distribuci kontroluje SI-EKO-002. Zemědělství mimo EU.
Čistá hmotnost: 1000 g
Užívání: K přípravě čaje, přidat do smoothie, džusu, jogurtu, pomazánky, salátového dresinku ... Jako koření ji můžete použít při přípravě rizota, pečené zeleniny nebo jiných jídel.
Užívejte maximálně 3-5 g kurkumy v prášku denně.
Upozornění: Uchovávejte mimo dosah dětí! Nevdechujte.
Uchovávejte při pokojové teplotě a maximálně 65% vlhkosti.
Obsah kurkuminu v kurkumě ve formě prášku není standardizován, jelikož se jedná o přírodní prášek, u kterého se koncentrace účinných látek může lišit v závislosti na původu, sklizni a způsobu zpracování. Průměrně kurkuma obsahuje asi 3–5 % kurkuminu, což se může mírně lišit od balení k balení.
Doporučuje se pravidelné užívání, respektive denně konzumovat menší množství jako součást vyvážené stravy.
Odstín kurkumy ve formě prášku se může lišit od světle žluté po oranžovo-žlutou kvůli přirozeným rozdílům ve sklizni a obsahu kurkuminoidů. To je zcela normální a nemá vliv na kvalitu výrobku.
Ano, kurkuma se často používá jako přírodní barvivo do potravin (např. rýže, těstovin, omáček), ale také v kosmetice a dokonce i k barvení textilu.
Ne, kurkuma v prášku je mletý celý kořen, zatímco kurkuminové kapsle obvykle obsahují standardizovaný extrakt s vyšším obsahem účinných látek.